Savjeti za ugradnju i održavanje brodskog klima uređaja

Ukoliko razmišljate o ugradnju klima uređaja u Vaš brod, jedrilicu ili jahtu, PRO AUTOMATIKA pružiti će Vam stručan savjet i preporučiti odgovarajući klima uređaj, osigurati ugradnju te pružiti servis. U nastavku donosimo osnovne tehničke informacije o ugradnju klima uređaja u brod te načinu održavanja.


Preporučeno mjesto ugradnje klima uređaja

Samostalne brodske klima uređaje, isparivačke jedinice ili ventilokonvektorske jedinice uvijek je nužno ugraditi u prostor koji se hladi ili grije. Ugradnja se ne smije vršiti u prostore koji su u kontaktu s motornom prostorom ili prostorom u kojem se zadržava voda. Prilikom ugradnje potrebno je osigurati cirkulaciju zraka iz prostorije ugradnjom rešetki ili otvora za usis zraka kao i rešetki za ispuh zraka.

Tipična mjesta za ugradnju brodske klime su ispod klupe u salonu, ispod ležaja, u dnu ili vrhu ormara ili u sličnim odjeljcima unutar hlađene ili grijane kabine. Iznimno, moguće je izvršiti ugradnju u motorni prostor ali isključivo na način da se ista hermetičkim kućištem odvoji od motornog prostora te da se omogući slobodna cirkulacija zraka iz kabine ili hlađenog / grijanog prostora.

Komponente potrebne za rad samostalnog brodskog klima uređaja:

1. Samostalni brodski klima uređaj
2. Digitalni termostat za upravljanje i podešavanje temperature
3. Rešetka za ispuh ohlađenog ili ugrijanog zraka u kabinu
4. Rešetka ili otvor za usis zraka iz kabine u klima uređaja
5. Razdjelnik “Y” za crijevo zraka
6. Izolirano crijevo za povezivanje klima uređaja i rešetke za ispuh
7. Ispust za morsku vodi
8. Crijevo za morsku vodu
9. Crpka za morsku vodu
10. Usis morske vodeUgradnja priključka i instalacije morske vode

Usisnu košaru potrebno ugraditi na mjestu koje je uvijek ispod linije morske vode. Instalacija priključka klima uređaja na dovod morske vode obavezno se izvodi ispod morske linije. Instalacijske cijevi, filtar i crpku preporuča se pozicionirati na način ja se smjer vode u blagom usponu do priključka na sam klima uređaj. Izvođenje instalacije na preporučen način sprječava mogućnost stvaranja zračnih džepova i zastoja u radu klima uređaja.
Između usisne košare, odnosno ventila usisa i cirkulacijske crpke obavezna je ugradnja filtra. Filtar se ugrađuje kako bi se zaštitilo crpku od stranih tijela te smanjilo formiranje naslaga unutar izmjenjivača topline klima uređaja. Ugradnja filtra vrši se ispod razine ulaza u crpku. Preporuka je da se cirkulacijska crpka ugradi minimalno 30cm ispod morske linije. Cirkulacijsku crpku moguće je ugraditi vertikalno ili horizontalno no nužno je da se izlaz pozicionira iznad ulaza.
Ugradnja rešetki za zrak i odvodnje kondenzata

Rešetku za ispuh zraka potrebno je ugraditi na što višu lokaciju kako bi se osigurala kvalitetna distribucija zraka u kabini. Rešetka za ispuh povezuje se s klima uređajem pomoću toplinski izoliranih crijeva odgovarajućeg promjera. Prilikom ugradnje crijeva za zrak preporuča se izbjegavati veći broj lukova to crijevo voditi što kraće i ravnije do rešetke za ispuh. Rešetka za usis zraka ugrađuje se što niže te istu nije potrebno direktno povezati s klima uređajem pošto će zrak iz kabine slobodno prestrujavati u prostor gdje je smješten klima uređaj.

Brodski klima uređaj opremljen je s više priključaka odvodnje kondenzata koji se nalaze na dnu klima uređaja. Za vrijeme rada klima uređaja u režimu hlađenja, ovisno o vlažnosti, količina kondenzata može porasti i do 2l/h. Priključke odvoda kondenzata potrebno je povezati instalacijom do predviđenog mjesta za odvodnju.


Električni priključak za brodski klima uređaj

Kvalitetniji brodski klima uređaji rade isključivo na izmjenični napon 220V (Pojedine verzije rade na napone 110V) dok radna struja odnosno električna snaga ovisi o odabranom modelu. Ukoliko se klima uređaj želi koristiti isključivo na vezu gdje je dostupan obalni električni priključak, nije potreban generator za napajanje. Ukoliko se klima uređaj želi koristiti za vrijeme plovidbe ili na lokacijama gdje obalni priključak nije dostupan, potrebno je osigurati dostatnu snagu električnog generatora. Za savjete oko potrebne električne snage kao i optimalnoj varijanti molimo da nas kontaktirate.


Održavanje brodskih klima uređaja

Osnovno održavanje brodskog klima uređaja nije ništa kompliciranije od održavanja standardnog kućnog klima uređaja. Pod osnovnim održavanjem podrazumijevaju se radnje koje provodi korisnik / vlasnik broda u svrhu ispravnog funkcioniranja klima uređaja. Osnovno održavanje sastoji se od (svakih 30 dana) kontrole i čišćenja filtra morske vode, kontrole i čišćenja usisne košare, kontrole i čišćenje filtera zraka na samom klima uređaju.
Kvalitetan godišnji servisni pregled od strane specijaliziranog servisa obavezan je za pouzdan rad. PRO AUTOMATIKA osigurava svim vlasnicima i korisnicima brodova koji posjeduju klima uređaje vršenje godišnjih servisnih pregleda.

Godišnji servis brodskog klima uređaja sastoji se od:
 
– Kontrola svih električnih spojeva klima uređaja
– Kontrola i ispitivanje sigurnosnih i zaštitnih komponenti
– Mjerenje, analiza i po potrebi čišćenje morskog izmjenjivača topline
– Provjera nepropusnosti rashladne tvari sustava
– Provjera stanja i funkcionalnosti kompresora, crpke i ventilatora
– Kontrola svih mehaničkih učvršćenja
– Kontrola odvodnje kondenzata te ulaganje tableta za dezinfekciju
– Analiza stupnja zaprljanosti isparivača te kemijsko čišćenje
– Vršenje ostalih relevantnih mjerenja te izdavanje zapisnika

Vršenjem kvalitetnog godišnjeg servisa klima uređaja na vašem brodu osiguravate preventivno djelovanje, otklanjanje nedostatka prije nego isti uzrokuje kvar ili zastoj, produžujete radni vijek vašeg uređaja te osiguravate potrebnu kvalitetu i čistoću zraka u vašem brodu. Za upite i rezerviranje termina servisnog pregleda molimo da nas kontaktirate.