Bilo da se radi o jedrilici, jahti, putničkom brodu ili trajektu, naš stručni tim pružiti će Vam kompletnu uslugu koja uključuje idejno rješenje i projektiranje, savjetovanje te ugradnju brodskih klima uređaja i opreme za klimatizaciju broda.


 
Klima uređaji namijenjeni ugradnji u plovila posebno su konstrukcijski oblikovani kako bi udovoljili zahtjevnim radnim uvjetima te osigurali korisniku pouzdanost i savršen komfor. Bez obzira na odabranu vrstu klima uređaja prethodno ugradnji potrebno je znati kako je za rad uređaja potrebno električno napajanje (220V) odgovarajuće snage što znači da plovilo mora biti opremljeno električnim generatorom ako se klima uređaj želi koristiti za vrijeme plovidbe ili u području bez obalnog električnog priključka.

Ovisno o načinu ugradnje i veličini plovila, brodske klima uređaje dijelimo u sljedeće kategorije:

 

Samostalni brodski klima uređaji (tzv.”Self-Contained”)


Samostalni klima uređaj za brod zajedničkom kućištu objedinjava sve komponente za rad uređaja. Ova vrsta uređaja ugrađuje se u neposrednoj blizini hlađenog i grijanog prostora te se s prostorom povezuje putem cijevi za upuhivanje zraka. U kabini koju grijete ili hladite vidljiva samo rešetka za ispuh zraka koja se estetski uklapa u prostor i digitalni termostat ugrađen na zid. Uređaj je potrebno povezati na priključak morske vode crijevom za dobavu i ispuštanje morske vode. Dodatna crpka koja cirkulira morsku vodu kroz izmjenjivač omogućava odvođenje topline s kondenzatora u režimu hlađenja, odnosno predavanje topline radnoj tvari u kondenzatoru u režimu grijanja. Samostalnim brodskim klima uređajima moguće je hladiti i grijati veliki raspon veličine prostorija, odnosno više prostorija ugradnjom dodatnih uređaja. Kako samostalni uređaji u istom kućištu imaju ugrađen i kompresor, prostor u kojem je smješten uređaj preporučivo je zvučno izolirati.

Brodski klima uređaji odvojenog tipa (split-sistem)

Kako bi se osigurao veći komfor i niža buka u radu brodskog klima uređaja što je posebno važno kod noćnog rada uređaja, moguća je ugradnja uređaja odvojenog tipa. Navedeni klima uređaj sastoji se od dva dijela, Kondezacijsko-kompresorske jedinice te jedne ili više isparivačkih jedinica. Isparivačka jedinica ugrađuje se u kabinu koja se grije ili hladi.
Ugradnja se vrši u slobodan prostor dijela ormara ili iza zidne obloge te se izoliranim fleksibilnim cijevima povezuje s rešetkama za ispuhivanje zraka. Dimenzije rešetke, izgled i završna obrada ovise o izboru naručitelja te ih je moguće izraditi po individualnim željama. Osim same rešetke za ispuh, u kabini se nalazi i digitalni termostat ugrađen na zid. Kondenzacijsko-kompresorska jedinica ugrađuje se izdvojene tehničke prostore, zvučno izolirane od kabinskog prostora i to najčešće u motorni prostor. Buka u radu klima uređaja, zbog udaljene lokacije u izdvojenom prostoru neće se prenositi do kabine. Kondenzacijsko-kompresorsku jedinicu potrebno je kao i samostani klima uređaj povezati na priključak morske vode putem dodatne cirkulacijske crpke. Ugrađene jedinice međusobno se povezuju izoliranim bakrenim cijevima za prijenos rashladne tvari.

Brodski rashladnici vode s funkcijom dizalice topline

Brodski rashladnici vode su sustavi koji za razliku od prethodno navedenih uređaja s „direktom ekspanzijom radne tvari“ za grijanje i hlađenje koriste sekundarni krug gdje voda (u pravilu mješavina vode i protusmrzavajućeg sredstva) cirkulira cijevnom instalacijom do svake kabine i prostorije na plovilu te prenosi toplinu putem ventilokonvektorskih jedinica.
Brodski rashladnici vode mogu poslužiti i za grijanje ukoliko odabrani uređaj ima ugrađen reverziblini sustav koji mu omogućava rad u režimu dizalice topline. Navedeni sustavi imaju velike raspone snaga te se ugrađuju u veća plovila odnosno jahte, putničke brodove i trajekte.
PRO AUTOMATIKA nudi rješenja krojena po mjeri i tehničkim potrebama. Izrađujemo rashladnike vode s morem hlađenim kondenzatorima u rasponu snaga 30-300kW za potrebe klimatizacije na jahtama i brodovima gdje standardno dostupna rješenja nisu dovoljno fleksibilna ili primjenjiva.
Brodski rashladnici vode ugrađuju se u prostor strojarnice. Kao i svi brodski klimatizacijski sustavi u uređaji, mora se povezati na priključak morske vode preko jedne ili više cirkulacijskih crpki. Rashladnici mogu imati više kompresora i odvojene primarne rashladne krugove. Kompresori mogu biti hermetički scroll kompresori ili klipni kompresori s podijeljenim koracima kapaciteta. Hlađenje vode vrši se putem varenih pločastih izmjenjivača koji unatoč malim dimenzijama pružaju velike kapacitete izmjene topline. Kod brodskih rashladnika vode većeg kapaciteta koriste se morski kondenzatori u „shell & tube“ izvedbi. Rashladnicima vode upravlja zasebna regulacija smještena u elektrokomandnom ormaru.PRO AUTOMATIKA pomoći će vam odabrati odgovarajući klima uređaj za vaš projekt novog broda ili postojeći brod. Osim isporuke standardne opreme ili izrade individualnoga rješenja, u slučaju kvara ili problema s vašim postojećim klima uređajem, naši servisni inženjeri, obučeni za rad s navedenom vrstom opreme kvar će otkloniti te provesti sve preventivne mjere kako se isti ne bi ponovio.

Više informacijama o servisu brodskih klima uređaja i rashladnika vode